Waarom zijn vezels belangrijk?

Vezels in voeding zijn belangrijp appel

Waarom zijn vezels belangrijk?

Essentieel onderdeel van ieders dieet

Voedingsvezels zijn belangrijk voor onze spijsvertering en regelmatige stoelgang. Vezels in uw dieet helpen u ook langer een vol gevoel te hebben, kunnen het cholesterol- en bloedsuiker niveau verbeteren en kunnen zelfs bepaalde ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en darmkanker helpen voorkomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het hebben van voldoende vezels in uw dieet gepaard gaat met een lager risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker. Genoeg vezels in ons dieet geeft ons ook een verzadigd gevoel. Daarnaast kan een dieet dat rijk is aan vezels de spijsvertering bevorderen en constipatie voorkomen. Meer weten over waarom vezels in uw dieet niet mogen ontbreken? We geven antwoord op de meest gestelde vragen rondom een vezelrijk dieet.

Hoe helpen vezels je lichaam?

In de eerste instantie zijn voldoende vezels in uw dieet enorm bevorderend voor een goede darmgezondheid. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde ontlasting, waardoor de kans op obstipatie wordt verkleind. Heeft u juist te vloeibare ontlasting, dan kan een vezelrijk dieet de ontlasting helpen stollen, omdat het water absorbeert en de ontlasting meer volume geeft. Ook zorgt een vezels dieet dat afvalproducten soepel door het lichaam kunnen worden afgescheiden. Voor een goede darmflora zijn genoeg vezels in uw dieet van groot belang.

Zijn vezels in uw dieet echt nodig?

Hoewel vezels in uw dieet van belang zijn, zou een gezond eetpatroon met de juiste vochtinname alles moeten bieden wat u nodig heeft. Wanneer u bewust een gezondere levensstijl nastreeft of een spijsverteringsprobleem heeft, is het verstandig meer aandacht te besteden aan de hoeveelheid vezels in uw dieet. Als u last heeft van obstipatie, betekent dit dat uw vezelinname te laag is. Met voldoende vezels in uw dieet, is er echter geen reden om u hier druk om te maken.

Welke vezels zijn de beste?

Sommige soorten vezels kunnen het risico op hartaandoeningen helpen verlagen. Deze vezels worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals groenten en volle granen. Om de hoeveelheid vezels in uw dieet te verhogen op een gezonde manier, kunt u de volgende tips volgen:

  • Voeg (meer) groenten toe aan maaltijden
  • Snack op fruit en popcorn
  • Kies volle granen in plaats van geraffineerde granen
  • Eet pitten en zaden, zoals chia zaden
  • Eet groente en fruit in plaats van het te drinken

Twijfelt u aan de gezondheid van uw darmen? Lees hier hoe u een ontlastingsonderzoek kunt laten doen.

kim

Laat je bericht achter