Beter slapen zorgt voor minder maag-darmklachten

Maag-darmklachten

Beter slapen zorgt voor minder maag-darmklachten

Maag en darmen hebben baat bij goede slaap

Een goede nachtrust is zeer belangrijk. Veel processen in het lichaam hebben hier baat bij. En u dus ook! Ook voor het goed functioneren van de maag en darmen is het belangrijk dat u goed slaapt. De slaapkwaliteit heeft vaak invloed op maag-darmklachten en maag-darmklachten hebben vaak weer invloed op de kwaliteit van uw slaap. In dit blog leest u waarom beter slapen zorgt voor minder maag-darmklachten.

Het belang van een goed slaap-waakritme

Slaap wordt gereguleerd door uw biologische klok. Daglicht heeft hier invloed op, evenals het licht van een tv en smartphone. Door het licht neemt het slaaphormoon melatonine af. Hierdoor komt u moeilijker in slaap. Uw biologische klok is ook verantwoordelijk voor het slaap-waakritme. Maar ook andere factoren hebben hier invloed op, zoals stress, eetgewoonten, slaapkamertemperatuur en omgevingslawaai. Het is belangrijk om een goed slaap-waakritme in stand te houden, zodat er geen slaapproblemen ontstaan. Hierdoor krijgt u overdag weer klachten, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen.

Slapen en darmproblemen

Uit onderzoek is gebleken dat een goede nachtrust van invloed is op diverse maag-darmaandoeningen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Verandering in het slaap-waakritme leiden vaak tot een verhoogde aanmaak van de signaalstofjes cytokinen. Deze cytokinen kunnen slaapproblemen in stand houden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Een ander voorbeeld is gastro-oesofageale reflux, waarbij het maagzuur terugstroomt naar de slokdarm. U kunt hier tijdens het slapen wakker van worden. Een slechte slaapkwaliteit zorgt dan weer voor een verergering van de refluxklachten. Daarnaast kunt u last krijgen van slaperigheid overdag, snurken, nachtmerries, hoesten, een pijnlijke keel en kortademigheid. Ook bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom leidt een tekort aan slaap tot verergering van de klachten.

Tips om slapeloosheid te voorkomen

U kunt zelf een aantal dingen doen om beter te slapen. Hiermee vermindert u ook uw maag-darmklachten:

  • Kijk ‘s avonds geen tv en gebruik geen tablets.
  • Zorg voor een voldoende donkere slaapkamer.
  • Werk geen onregelmatige diensten.
  • Vermijd stress en zorg voor ontspanning.
  • Gebruik geen cafeïne, nicotine of alcohol voor het slapen.

Darmklachten en slapeloosheid

Slaap en maag-darmklachten hebben dus veel invloed op elkaar. Gelukkig kunt u zelf een aantal maatregelen nemen. Wilt u meer weten over darmklachten en slapeloosheid? Neem contact op met uw arts. Of vul het contactformulier in.

kim

Laat je bericht achter