De geschiedenis van de tandenborstel

tandarts rotterdam

De geschiedenis van de tandenborstel

Waarom wij doen aan tandenpoetsen

Bent u altijd al nieuwsgierig geweest waarom de mens aan tandenpoetsen doet? Het is vanzelfsprekend dat het poetsen van de tanden zorgt voor een gezond gebit. Tandplak bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die suikers en koolhydraten omzetten in zuren. Tandplak zorgt ervoor dat er zich gaatjes gaan ontwikkelen in het gebit. Dit moet natuurlijk verwijderd worden. Wanneer het tandenpoetsen niet goed bijgehouden wordt kan het tandplak na verloop van tijd tandsteen worden. Dit kan enkel operatief verwijdert worden.

Mondhygiëne bij de oude Egyptenaren

Het tandenpoetsen wordt al duizenden jaren beoefend. De Egyptenaren gebruikten niet de tandenborstel die wij nu kennen, maar zij waren wel een van de eersten die vochtig hout gebruikten. Dit is te vergelijken met de tandenstokers van tegenwoordig. Voor de Egyptenaren was een goede mondhygiëne heel belangrijk. Ze hielden hun tanden goed bij en besteden veel tijd en aandacht aan hun mondhygiëne.

De eerste tandenborstel dankzij Chinezen

De Chinezen kwamen echter met het eerste ontwerp van de bekende tandenborstel. In China werd er in het jaar 1498 een kauw-sok uitgevonden dat vol zat met aromatische houtsoorten, dit gaf hen een frisse adem. De mondzorg was ook voor hen zeer belangrijk en zij besteedde veel tijd aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mondhygiëne. De eerste tandenborstel was gemaakt van bamboe of been, waaraan dikke varkensharen waren bevestigd. Pas in 1560 kwam de tandenborstel ook naar Frankrijk. Hier werd het enkel gebruikt voor alleen rijke mensen. Deze tandenborstel bestond uit varkensharen, veren of paardenhaar. Dit werd bevestigd aan dure houtsoorten en vervolgens bewerkt met zilver.

Napoleon en tandartsen

De tandenborstel wordt hedendaags door (bijna) iedereen gebruik dankzij de invloed van Napoleon. Hij vond het belangrijk dat iedereen lette op een goede mondhygiene. Na hem kwam de massaproductie op gang. Dankzij deze geschiedenis lopen wij allemaal rond met een stralend gebit en is een goede verzorging van het gebit de normaalste zaak van de wereld. Bent u ook zo enthousiast geworden over tandenborstels en mondhygiëne? Of bent u op zoek naar nieuwe tandarts in Rotterdam? Laat het ons weten!

kim

Laat je bericht achter