Je beugel mag eruit! Hoe werkt dat?

Je beugel mag eruit! Hoe werkt dat?

Het einde van je behandeling

Het is zo ver, je beugel mag er eindelijk uit! Je hebt je afspraak met de orthodontist in Zaandam gepland, en kan niet wachten totdat het zo ver is. Maar stiekem ben je ook wel een beetje nerveus. Want hoe gaat dat eigenlijk, zo’n beugel verwijderen? Hoe gaat de orthodontist in Zaandam te werk? En moet je ook nog wat doen wanneer je beugel er uiteindelijk uit is? Wij geven graag antwoord op al je vragen!

Bezoek aan de orthodontist in Zaandam

Je behandeling is klaar en je tanden, kiezen en kaken staan helemaal recht. Dan is het tijd om je beugel te verwijderen. De orthodontist in Zaandam maakt hiervoor vooraf een afspraak met je. Als je ervoor wil zorgen dat je beugel er zo snel mogelijk uit gaat, kun je een aantal dingen doen:

  • Houd je mond goed schoon
  • Snijd al je eten in kleine stukjes
  • Kauw niet op pennen, rietjes, etc. Dit kan namelijk je beugel beschadigen
  • Speel niet met de elastiekjes aan je beugel
  • Vermijd hard, plakkerig en suikerrijk eten en drinken.

Ook kun je tijdens de periode dat je een beugel hebt niets aan je tanden laten doen. Denk bijvoorbeeld aan je tanden laten bleken. Het verwijderen van je beugel doet gelukkig geen pijn. Het enige wat je zult voelen is enige druk.

De retentiefase

Wanneer je beugel eruit is, kom je in de zogenaamde retentiefase terecht. Je tanden kunnen je hele leven lang nog verschuiven. Dit is niet alleen het geval bij mensen die een beugel hebben gehad, maar is voor iedereen zo. Om ervoor te zorgen dat je tanden altijd mooi recht blijven, zal de orthodontist in Zaandam een retentiebeugel plaatsen. Dit is een manier om deze verschuivingen tegen te gaan. Er zijn drie verschillende manieren:

  • Retentiedraad (ook wel spalkje genoemd): een dun metalen draadje dat achter je voortanden geplakt wordt.
  • Essix retainer: een doorzichtig hoesje dat je om je tanden schuift.
  • Retentieplaat: een uitneembare beugel om de vorm van je tanden vast te houden.

Het spalkje blijft altijd zitten, de andere twee retentiebeugels hoeven slechts enkele uren gedragen te worden, meestal alleen ‘s nachts.

Geniet van je mooie rechte tanden!

Wanneer je beugel eruit is en je je retentiebeugel hebt, hoef je nog maar heel af en toe terug te komen bij de orthodontist in Zaandam voor een nacontrole. Dan wordt gekeken of de retentiebeugel zijn werk goed doet, en of de tanden op de juiste manier vastgroeien. Het enige wat jij nog hoeft te doen na je laatste bezoek aan de orthodontist in Zaandam, is genieten van je mooie tanden!

kim