Zelftesten voor gezondheidsklachten

zelftests voor gezondheidsklachten

Zelftesten voor gezondheidsklachten

Welke zelftesten zijn er allemaal?

Sinds de zelftesten voor corona er zijn, zijn zelftesten nog veel meer een alom bekend iets geworden. Naast corona kun je jezelf echter op nog veel meer gezondheidsrisico’s testen. Dus welke zelftesten voor gezondheidsklachten zijn er allemaal? In dit blog zetten we ze allemaal kort op een rijtje voor u.

Test uw gezondheid

Heeft u bepaalde gezondheidsklachten? Bij ernstige klachten is het advies altijd om naar de huisarts te gaan. Vallen uw klachten mee en wilt u eerst meer weten? Dan zijn de volgende zelftests voor gezondheidsklachten beschikbaar:

  • Alcoholtesten
  • Bloedtesten
  • Cholesteroltesten
  • Coronatesten
  • Drugstesten
  • Glucosetesten
  • HIV testen
  • Urinetesten
  • Vruchtbaarheidstesten
  • Zwangerschapstesten

Zelftesten kopen

Zelftesten kunt u vaak eenvoudig kopen in de (grotere) supermarkt of bij de drogist. Waar u deze koopt maakt in principe niet zoveel uit. De testen die u in de winkel koopt zijn hetzelfde als degene die u bij de apotheek koopt. Wat wel verstandig is om te doen, is om van tevoren de tests te vergelijken op het internet. Lees goed de reviews en vergelijk de prijzen. Zo weet u precies welke u wel en niet moet hebben. Gaat u liever niet naar de winkel? Dan zijn er meer dan genoeg zelftests ook online te bestellen.

Zelftest of medische test?

In veel gevallen is een zelftest prima en volstaat deze. Wel is het goed om in het achterhoofd te houden dat een zelftest nooit zo betrouwbaar is als een medische test. Dit komt doordat een zelftest van nature niet zo exact is als een medische test. Ook voer je de zelftest (het woord zegt het al) zelf uit en wordt de medische test gedaan door een medische professional. Tot slot is een zelftest meer vatbaar voor omstandigheden vanuit buitenaf. Het kan zo zijn dat je ‘s ochtends geen corona hebt maar ‘s middags wel. Gebruik een zelftest dan ook vooral als een eerste zet of als een controlemiddel. Op die manier weet uw huisarts ook beter wat hij of zij moet onderzoeken.

Wilt u op de hoogte blijven van alles over sport, gezondheid en welzijn? Houd dan vooral ons blog in de gaten. We posten regelmatig nieuwe artikelen!

kim