Wie betaalt je loon als je langdurig ziek bent?

Salaris uitbetalen als je ziek bent

Wie betaalt je loon als je langdurig ziek bent?

Doorbetaling van je loon bij ziekte

Ben je ziek langdurig ziek? Dan heb je vaak recht op doorbetaling van je loon bij ziekte. Het is bij wet geregeld dat je maximaal recht hebt op twee jaar doorbetaling van je loon. In sommige gevallen heb je ook recht op een ziektewetuitkering.

Loondoorbetaling bij ziekte

Bij langdurige ziekte is de werkgever verplicht om het loon 2 jaar lang door te betalen. Hierbij krijg je ten minste 70% van je brutoloon. Soms staan er in de cao andere regelingen, zoals 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar. De hoogte van de doorbetaling bij ziekte is dus afhankelijk van je loon. Afspraken hierover staan ook in de cao. Heb je geen cao? Dan krijg je in het eerste jaar vaak het minimumloon. In het tweede jaar kan het bedrag lager zijn. Kom je met dit bedrag onder het sociaal minimum? Zoek dan uit of je een toeslag kunt krijgen om je loon aan te vullen.

Ziekte bij uitzendkrachten

Heb je een uitzendcontract voor bepaalde tijd? Dan krijg je 90% van het loon doorbetaald totdat je contract afloopt. Eindigt je contract in de periode dat je ziek bent? Dan heb je recht op een ziektewetuitkering van het UWV.

Ziekte bij payroll medewerkers

Werk je via payroll? Dan val je onder de cao van het bedrijf waar je aan het werk bent. De loondoorbetaling wordt dan geregeld door het payrollbedrijf. Bij contracten met een uitzendbeding wordt het contract bij ziekte vaak per direct beƫindigd. Bij het UWV wordt vervolgens gemeld dat je ziek uit dienst bent. In dat geval krijg je een ziektewetuitkering via het UWV.

Langdurige ziekte willen we natuurlijk het liefst allemaal voorkomen. Misschien kunnen onze andere blogs je helpen om je gezondheid op peil te houden!

kim

Laat je bericht achter