Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ coronatest en een commerciële coronatest?

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ coronatest en een commerciële coronatest?

Testen, testen, testen

Testen, testen, testen. Dat is het bericht dat we van de overheid krijgen. Vertoont u symptomen van het coronavirus? Dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij een teststraat en u daar te laten testen. Wanneer u positief getest wordt, is het belangrijk om in thuisisolatie te blijven om te voorkomen dat u anderen besmet. Huisgenoten moeten ook thuisblijven. Heeft u 24 uur geen klachten meer, en is het minstens 7 dagen geleden sinds uw klachten begonnen zijn? Dan mag u weer uit uw isolatie. Een coronastraat is echter niet de enige plek waar u zich kunt laten testen. U kunt namelijk ook een commerciële test gebruiken. Wij vertellen in dit blog meer over het verschil.

De meest betrouwbare coronatest

De meest betrouwbare coronatest is de PCR-test. Die wordt bij teststraten gebruikt. PCR staat voor Plymerase Chain Reaction. Bij de PCR-test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd. Hier wordt het slijm getest. De PCR-test is heel erg nauwkeurig, maar het duurt wel lang voordat het resultaat binnen is. Het is dus geen oplossing om snel even een test af te nemen.

Commerciële coronatest: snel een antwoord

Er zijn tegenwoordig ook commerciële coronatests op de markt. Die kunnen gewoon online besteld worden. Er zijn verschillende soorten commerciële corontests. De meest veelvoorkomende tests zijn de LAMP-test en de Antigeen-sneltest. Beide testen ook of het virus aanwezig is in het slijm. Het grootste verschil is dat er minder tussenstappen nodig zijn voor deze commerciële testen. Het hoeft niet naar het lab gestuurd te worden. Een nadeel van de commerciële coronatest is hierdoor wel dat het minder betrouwbaar is. Toch zijn er situaties waarin testen met een commerciële coronatest voordelig zijn. Bijvoorbeeld wanneer u op kantoor moet werken, maar uw werkgever er zeker van wil zijn dat medewerkers niet besmet zijn. De ontwikkelingen op het gebied van coronatesten gaan natuurlijk ontzettend snel. Zo wordt er gewerkt aan een effectieve blaastest, die aan de adem kan herkennen of het virus aanwezig is. Deze manier van testen is veel comfortabeler dan het gebruik van een wattenstaafje in de neus en keel.

kim

Laat je bericht achter