De klinische keuring van paarden

De klinische keuring van paarden

Aan- of verkoopkeuring

Wanneer u een paard wilt kopen heeft u als koper een onderzoeksplicht. Dit betekent dat u actief moet onderzoeken of het paard dat u wilt kopen aan al uw eisen voldoet. Bovendien heeft de verkoper een meldingsplicht. Dit betekent dat hij of zij u alle informatie moet verstrekken die voor uw aankoop belangrijk is. Een onderdeel van de aan- of verkoop van een paard is dan ook de klinische keuring. Het is belangrijk om deze altijd uit te laten voeren door een erkende keuringsdierenarts. In dit blog vertellen wij alles over de klinische keuring van paarden.

Een grondige controle

Tijdens een klinische keuring van paarden wordt er een grondige controle uitgevoerd waarbij gekeken wordt of het dier een lichamelijke afwijking heeft. Aspecten die onder andere onderzocht worden zijn:

  • mond
  • ogen
  • rug
  • hart
  • longen
  • benen

Ook wordt er bloed afgenomen wat onderzocht en opgeslagen wordt.

Een soepele beweging

Een belangrijk onderdeel van het klinisch onderzoek van paarden is de beweging. Pijnlijkheden worden al snel ontdekt door de buigproeven die de dierenarts uitvoert. Het paard moet een aantal activiteiten doen, zoals het lopen in stap en draf. Vervolgens wordt het dier gecontroleerd op een goede werking van het hart en de longen. De halsbeweeglijkheid en coördinatie worden daarbij nog getest. Wanneer er abnormale geluiden te horen zijn in de longen, dan wordt het paard endoscopisch onderzocht. Dit houdt in dat er met een camera in de keel en de luchtwegen gekeken wordt.

Röntgenologische keuring van paarden

Wanneer het gaat om een duur paard of wanneer het dier aangemeld moet worden bij een verzekeringsmaatschappij wordt er vaak standaard een röntgenologische keuring van paarden uitgevoerd. Dan worden er röntgenfoto’s gemaakt van de benen van de paarden. Als er bij het eerder onderzoek aanwijzingen zijn dat er sprake is van problemen met de rug of hals, dan worden deze vaak ook op de foto gezet. Als het erop lijkt dat er zich een afwijking in de pezen bevindt, dan worden deze echografisch onderzocht.

Reden voor keuring van paarden

Bij de klinische keuring van paarden voor de aan- of verkoop wordt dus de gehele gezondheid van de dieren in kaart gebracht. Wanneer u een paard koopt is het natuurlijk zeer belangrijk om te weten of het dier wel gezond is. Ook voor de verzekering moet dit in kaart worden gebracht. Bent u van plan om een paard te kopen, of gaat u juist een paard verkopen? Neem dan contact op met een erkende dierenarts in uw omgeving die de klinische keuring van paarden kan verrichten. Wij wensen u alvast veel succes!

kim